SLD, Partia Razem oraz Partia Wiosna idą razem do wyborów jako Lewica

Trzy największe siły polityczne na lewicy: SLD, Partia Razem oraz Partia Wiosna idą razem do wyborów jako Lewica – ogłoszono na wspólnej konferencji prasowej partii lewicowych. – Dogadaliśmy się po to, aby wygrać! Chcemy wygrać z PiS-em! Pragniemy przedstawić Polkom i Polakom lewicową wizję – powiedział Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD. – Jesteśmy tu, by ogłosić historyczny moment dotyczący polskiej demokracji – podkreślał Robert Biedroń, lider Partii Wiosna. – Lewica jest po to, by zająć się sprawami zwykłych ludzi – oświadczył Adrian Zandberg, lider Partii Razem.

Podczas wczorajszego spotkania liderów SLD, Partii Razem i Partii Wiosna nie zapadły decyzje w sprawie formy politycznego porozumienia oraz nie dyskutowano na temat list wyborczych, tematy te zostaną uzgodnione podczas kolejnych spotkań, a także po konsultacjach z władzami poszczególnych partii, które będą tworzyć Lewicę. 20 lipca zostanie powołany sztab wyborczy Lewicy oraz ruszy z pracami zespół programowy, który dokona ostatecznych uzgodnienień co do oferty ugrupowań lewicowych dla Polek i Polaków w wyborach parlamentarnych w 2019 r.

Włodzimierz Czarzasty, przewodniczący SLD podczas konferencji prasowej powiedział:

Dogadaliśmy się po to, aby wygrać! Chcemy wygrać z PiS-em! Pragniemy przedstawić Polkom i Polakom lewicową wizję. Zapraszamy do współpracy wszystkie lewicowe partie, stowarzyszenia, organizacje kobiece, fundacje i ruchy miejskie, które będą chciały z nami współpracować.

Ale to nie jest tak, że to jest puste zdanie o zaproszeniu „wszystkich”. Nie raz byłem w sytucji, w której ktoś mnie zapraszał, ponieważ wszyscy są zaproszeni, a potem słyszałem: „dlaczego nie przyszedłeś”? Dotrę do każdego, zadzwonię, spotkam się i poproszę o współpracę. Przed każdym się pokłonię, jak trzeba będzie to i przeproszę, a także wyjaśnię jaki jest cel Lewicy. Jeśli do kogoś nie dotrę, to przepraszam, proszę do mnie dzwonić.

Będziemy myśleli poważnie o samorządowcach, będziemy z nimi współpracowali i chcieli, żeby wspomagali nasze listy. Wczoraj na konferencji prasowej miałem przyjemność występować w towarzystwie prezydentów i wiceprezydentów miast wywodzących się z polskiej lewicy. Nie będziemy obłudnie mówili, iż nasi samorządowcy będą startowali do Sejmu, ponieważ jeżeli ktoś rok temu został prezydentem, to nie po to, aby nim jutro przestać być.

Zwracam się do Polek i Polaków, zobaczcie jak ludzie potrafią się połączyć. Posłuchajcie co będziemy mieli do powiedzenia na temat przyszłości Polski, na temat obrony Waszych interesów. Zapoznajcie się z naszym programem. Proszę Was, pomóżcie nam! Bądźcie z nami, ponieważ jesteśmy otwarci. Jesteśmy polską lewicą!