Parlament Europejski mówi nie neofaszystom i neonazistom

Posłowie SLD wraz całą frakcją Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim poparli rezolucję dotyczącą przeciwdziałaniu wzrostu liczby neofaszystów i nacjonalistów w Europie. Raport obejmujący ostatnie 10 lat ostrzega przed brakiem reakcji na zachowania skrajnej prawicy i przypomina o atakach w Norwegii w 2011 r., dokonanych przez skrajnie prawicowego ekstremistę, który popełnił min. masakrę na wyspie Utoya; mówi o zabójstwie brytyjskiej poseł Partii Pracy Jo Cox w 2016 r. lub niedawnym ataku na eurodeputowaną Eleonorę Forenza we Włoszech. Rezolucja wspomina również o Polsce i wskazuje na działalność min. ONR-u.

Parlament Europejski wzywa państwa członkowskie do reakcji i blokowania działalności niebezpiecznych grup neofaszystowskich i neonazistowskich oraz do podjęcia działań, które mają zapobiegać mowie nienawiści wśród polityków oraz przedstawicieli państwa.

Eurodeputowani domagają się utworzenia w siłach policyjnych jednostek do walki z przestępstwami popełnianymi z nienawiści. Przestępstwa tego typu powinny być ścigane, a ich sprawcy karani. Rządy państw członkowskich są wzywane do wprowadzenia skutecznego zakazu grup neofaszystowskich i neonazistowskich oraz wszelkich innych fundacji lub stowarzyszeń, które gloryfikują nazizm i faszyzm. Przywódcy państwowi, liderzy partii politycznych powinni potępić działalność organizacji oraz osób, które propagują ideologię neofaszystowską oraz neonazistowską, brak reakcji może zostać uznany za przyzwolenie na akty przemocy.

Europarlament zwraca się do Komisji Europejskiej, aby podjęła działania zmierzające do doprowadzenia do współpracy, pomiędzy organizacjami społeczeństwa obywatelskiego, rządami oraz firmami z sektora mediów społecznościowych, która będzie miała na celu przeciwdziałanie rozprzestrzenianie się rasizmu, faszyzmu oraz ksenofobii. Rezolucja wzywa federacje sportowe państw członkowskich Unii Europejskiej do podjęcia walki z językiem nienawiści podczas wydarzeń sportowych.

Osoby, które pragną wyrwać się ze skrajnie prawicowych środowisk powinny otrzymać wsparcie organów państw, ponieważ taki proces często jest trudny i niebezpieczny.

Według Parlamentu Europejskiego w walce ze skrajną prawicą ogromne znaczenia ma edukacja i podnoszenie świadomości historycznej wśród młodzieży. Zwłaszcza kiedy prawda o Holokauście jest podważana, a odpowiedzialność za te czyny skrajnej prawicy rozmydlana.

Eurodeputowani PiS głosowali przeciwko przyjęciu tej rezolucji.