Franciszek Potulski

ur. 17 czerwca 1943 w Gdyni polski polityk, nauczyciel, poseł na Sejm II, III i IV kadencji, były wiceminister edukacji.

Ukończył w 1967 studia na Wydziale Matematyczno-Fizycznym Uniwersytetu Warszawskiego. Od 1970 do rozwiązania należał do PZPR. Pracował jako asystent na Politechnice Gdańskiej, w latach 1974–1983 etatowym pracownikiem aparatu Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Następnie do 1995 był zatrudniony jako nauczyciel, wicedyrektor VIII Liceum Ogólnokształcącego w Gdańsku oraz dyrektor Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 5 w Gdańsku. Od 1967 jest związany ze Związkiem Nauczycielstwa Polskiego, wchodził w skład władz regionalnych tej organizacji.

Sprawował mandat posła na Sejm II, III i IV kadencji z ramienia Sojuszu Lewicy Demokratycznej z okręgu gdańskiego. W rządzie Leszka Millera pełnił funkcję sekretarza stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej. Po 2005 wrócił do działalności związkowej jako rzecznik prasowy pomorskiego okręgu ZNP.
W marcu 2008 został powołany do Rady Edukacji Narodowej, organu doradczego przy minister Katarzynie Hall.

• Adres:
  • Telefon:
    fpotulski@op.pl
  • www:

* wszystkie pola są wymagane

• B
  • C