Człowiek ważniejszy niż rachunek

Data dodania: 2016-04-07 16:18

Rada Krajowa SLD podjęła decyzję o terminie konwencji krajowej i składzie nowych władz. Włodzimierz Czarzasty, szef SLD: - Okrągły Stół w sprawie TK, to pomysł, którym partia otwiera drogę do porozumienia. Jerzy Śnieg, lider SLD na Pomorzu: - Tanie mieszkania, karta seniora, program in vitro, to zasadnicza zmiana akcentów i woli o odbudowę zaufania społecznego.

Samorządowy Kongres Lewicy w Łodzi, miejsce współrządzonym przez SLD - wiceprezydentem jest Tomasz Trela - rozpoczął się ostatnim w starym składzie posiedzeniem Rady Krajowej SLD. Podjęto uchwałę o zwołaniu na 21 maja krajowej konwencji partii i wyborze 118 członków nowej rady krajowej. Partia, wg najnowszego wykazu, liczy 23 701 członków. Na Pomorzu regularnie opłaca składki blisko 1400 członków, więcej niż w Małopolsce czy na zachodnim Pomorzu, a mniej niż na Śląsku, w Łodzi, czy Wrocławiu.

W krótkiej dyskusji W. Czarzasty podkreślił znaczenie propozycji SLD o zwołaniu Okrągłego Stołu w sprawie sporu wokół TK: - To nasza inicjatywa, to dobry polski symbol, to szansa na przełamanie jałowego sporu miedzy PiS i PO ,ale tez powrót SLD do Sejmu.

Głos zabierali tez Tadeusz Iwiński, Zbigniew Zaborowski i Marek Balt. Ten ostatni, lider SLD na Śląsku, zwrócił uwagę, by monitorować starannie realizacje obietnic wyborczych rządu, w tym zwłaszcza obniżenie wieku emerytalnego i podniesienie kwoty wolnej od podatku. -Tanie mieszkania, karta seniora, program in vitro to punkt wyjścia do zmiany akcentów i walki o odbudowę zaufania społecznego - powiedział "wybrzezu24.pl", Jerzy Śnieg, szef SLD na Pomorze, który będzie ubiegał się o ponowny wybór. - Konwencja w łodzi pokazała, że nowe przywództwo będzie odważnie podejmować najważniejsze, trudne społecznie problemy, nie będzie unikać merytorycznej konfrontacji, to także dobra wiadomość dla Pomorza i dla Gdańska, w końcu co chce przypomnieć, na kandydata SLD do Senatu w Gdańsku oddało głos ponad 30 tys. wyborców, prawie 13 proc. Mamy o co walczyć.

To pole w skali kraju przedstawił w sposób jednoznaczny Włodzimierz Czarzasty. Wezwał rząd do realizacji swoich przedwyborczych postulatów, przypomniał o pierwszym dziecku w rodzinie, stawce minimalnej. Wezwał biskupów do zaprzestania prawnokarnej ingerencji w życie kobiet: "przekonujcie wiarą i przykładem a nie represjami!". Odniósł się też do parlamentarnej opozycji, partii Schetyny i Petru, by przestały pogłębiać polskie konflikty. - Mówię do was nie tylko w imieniu 24 tys członków partii, mówię do was w imieniu 1,15 mln wyborców SLD - opamiętajcie się, rozmawiajcie z Polakami zamiast się kłócić.

Tomasz Trela, wiceprezydent Łodzi, lapidarnie ujął przesłanie, z którym lewica wyjdzie do Polaków w wyborach samorządowych: - Rachunek społeczny jest ważniejszy niż rachunek ekonomiczny.

Zobacz profil polityka: Marek Formela