Fakty i Pogłoski nr 37

Data dodania: 2015-10-01 19:01

Fakty i Pogłoski

Emigranci.

Nie ma mądrych w tej sprawie. Z jednej strony wielkie ludzkie nieszczęście, z drugiej obawy przed terroryzmem, być może - uzasadnione. Z tym, że to że nie ma mądrych nie oznacza, że musi być aż tyle idiotycznych uzasadnień niemądrych postaw. „Przyjmijmy tylko tych co mogą się zasymilować” – mówią ci, co walczą o polskie szkoły i katolickie kościoły dla polskich emigrantów. Chociaż jest faktem, że jedno o drugich mówią „poganie” lub „niewierni”, których albo trzeba wytępić, albo nawrócić. „Emigrantów ekonomicznych nie przyjmiemy” – jest wyjście: Wielka Brytania przekaże Polsce naszych emigrantów a w to miejsce przyjmie arabskich i będzie ok!

Wuj Sam.

Wielki inkwizytor świata, porządkujący nasz ziemski padół według własnych interesów, nie chce meksykańskich emigrantów. Nie chce też aby emigranci ekonomiczni z Polski zbyt łatwo przyjeżdżali. Pinochet w Chile, morderca legalnie wybranego Prezydenta i jego zwolenników działał w komitywie z USA, a Fidel Castro łamał prawa człowieka. Musiał zginąć Kadafi i Husajn a w Arabii Saudyjskiej jest wszystko ok. I wszystko to w kraju, którego obywatele są potomkami emigrantów a sam Prezydent miał ojca spoza kraju.

Może ten wielki demokratyczny kraj przyjąłby chociaż część uchodźców z Afryki?

Państwo świeckie.

Targi kolejowe, międzynarodowe w Gdańsku, w Polsce, w Środku Europu. I kogo organizator wita pierwszego? W kraju, w którym nie da się rozdzielić państwa od Kościoła, jest oczywistym, że jest to arcybiskup Sławoj Głódź! Potem posłowie, ministrowie, Prezydent Gdańska i Marszałek. Z wieku i urzędu mu się ten zaszczyt należy?

Podatek VAT.

Pan Petru proponuje podatek VAT w wysokości 16 % zamiast 23 %. Byliśmy w barze. Za napój zapłaciliśmy VAT 23 % co wyniosło 0,84 zł, gdy VAT wyniesie 16 % zapłacę 0,58 zł. Za pozostałe zakupione produkty podatek PTU wyniósł 1,71 zł – 8 % za produkty żywnościowe. Przy stawce 16 % będzie dwa razy więcej. Odbiję sobie przy zakupie samochodu. Zapłacą za mój zysk, ci którzy kupują tylko najtańsze produkty, żeby przeżyć.

Prezydent i emigranci.

Wszechwładny minister Pana Prezydenta krytykowany w radiu za brak podjęcia problemu emigrantów oświadcza, że to nie jest sprawa Prezydenta, tylko rządu. W chwilę potem okazuje się, że problem interesuje Pana Prezydenta, głównie dlatego, że można wykazać niezadowolenie z decyzji rządowych. No i Pan Szczerski też wykazuje zainteresowanie spotkaniem ale nie z osobą, która decyduje , tylko z jej podwładną. Tylko czekać aż Pani Premier Kopacz zaprosi do siebie kogoś z Kancelarii Prezydenta i wyrazi niezadowolenie z rozmów Prezydenta za granicami kraju.

Broda Prezydenta.

Prezydent Gdańska zapuścił brodę podobnie jak Janusz Palikot, który mówi, że to znak protestu. Ciekawe przeciwko czemu protestuje Pan Prezydent. W okresie lat osiemdziesiątych też miałem brodę i dopiero Pan Janusz wyjaśnił mi, że protestowałem przeciwko stanowi wojennemu w Polsce.

Nieudolne PO.

W Sejmie przepadł wniosek o postawienie Z.Ziobro przed Trybunałem Stanu. Pokazowe zatrzymania w świetle reflektorów winnych na mocy ministra nomen omen sprawiedliwości, prowokacja przeciw koalicyjnemu wicepremierowi, nagrywanie rozmów z kolegą z rządu, śledzenie ministra – swojego byłego zastępcę, pokazowe doprowadzenie na przesłuchanie zakończone śmiercią Barbary Blidy, wniosek o uchylenie immunitetu dla posłanki SLD oczyszczonej po latach z wszelkich zarzutów …

I Pan Poseł Zych ma wątpliwości, Pani Premier prowadzi w Gdańsku kampanię wyborczą, paru posłów też jest nieobecnych, w tym również poseł SLD … i Pan Ziobro ma rację – PO jest nieudolne skoro nawet w tak ewidentnej sprawie nie jest w stanie zmobilizować swoich posłów i posłów koalicjanta. A poseł Zych i tak nie będzie Marszałkiem Sejmu, gdy wygra PiS.

Roman Perucki.

Odbył się uroczysty koncert inaugurujący 70 sezon Polskiej Filharmonii Bałtyckiej w Gdańsku. Wręczyłem Panu Dyrektorowi ławeczkę ZNP – miniaturę ławki szkolnej w której rozpoczynały swoją szkolną edukację siedemdziesiąt lat temu polscy uczniowie w polskim Gdańsku. W takiej ławeczce zaczynaliśmy swoją edukację obaj z Panem Dyrektorem, obaj też kończyliśmy Technikum Łączności i obaj zostawiliśmy zawód technika dla poezji – Pan Roman dla poezji duszy, czyli dla muzyki, a ja dla poezji intelektu, czyli dla matematyki. Życzę Panu Dyrektorowi, artystom, wszystkim melomanom abyśmy spotkali się na koncercie rozpoczynającym setny sezon Filharmonii. Zdaję sobie sprawę z tego, że prawdopodobieństwo, że będę na tym koncercie nie jest wielkie. Ale co tam, będzie Pan Perucki, czego mu z całego serca życzę.

Zobacz profil polityka: Franciszek Potulski